‘Dune Part Two’ is slachtoffer van Hollywoodstaking

Uitstel De nieuwe premièredatum voor één van de grootste filmtitels van het jaar, ‘Dune Part Two, wordt maart 2024. De sterren mogen door de lopende staking geen promotie voor de film doen.

De Writers Guild of America (WGA) en SAG-AFTRA staken voor het eerst sinds 1960 weer tegelijk. Zoals hier vorige week bij het kantoor van HBO/Amazon in New York.
De Writers Guild of America (WGA) en SAG-AFTRA staken voor het eerst sinds 1960 weer tegelijk. Zoals hier vorige week bij het kantoor van HBO/Amazon in New York. Foto Michael M. Santiago/Getty Images/AFP

Terwijl de schrijvers- en acteursstaking in Hollywood de zevende week is ingegaan, is het grootste bioscoopslachtoffer tot nu toe gemaakt: Denis Villeneuve’s Dune: Part Two. Studio Warner Bros. meldde voor het weekend de film niet uit te brengen zolang de staking actief is, omdat de sterren geen promotie voor de film mogen doen. Uit angst voor een mindere kassaopbrengst – Dune: Part Two is één van de grootste titels van het jaar – is de première daarom naar maart uitgesteld. Vijfeneenhalve maand later dan gepland.

Voor acteurs die staken geldt het voorschrift dat ze geen lopende producties met de betrokken studio’s zoals Warner Bros., Sony, Universal, Disney en Netflix mogen voortzetten of nieuwe deals met hen mogen maken. Reeds afgerond werk, zoals Dune: Part Two, heeft dan weer te lijden onder de regel dat stakende acteurs ook geen promotie mogen doen voor oud of nieuw voltooid werk.

Dune: Part Two kent een grote sterrencast. Hoofdpersonage Paul Atreides (Timothée Chalamet) creëert met superster Zendaya, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Rebecca Ferguson en Austin Butler flink wat ‘awardsbuzz’. Ook trekken ze veel kijkers naar de bioscopen door onder andere op te komen dagen in populaire talkshows, te verschijnen op TikTok met soundbites over de film en zichzelf, en door nieuws te genereren in podcasts en provocerende online videoformats.

Dune-hoofdrolspelers Timothee Chalamet en Zendaya zijn voorlopig nog niet te zien in de langverwachte opvolger Dune: Part Two die uitgesteld is naar volgend jaar.
Foto Joel C Ryan/Invision/AP

De eerste Dune-film bracht wereldwijd 400 miljoen dollar in het laatje voor Warner Bros. Met een investering van honderden miljoenen in de blockbuster wil de studio het risico dus niet nemen de verwachting voor deel twee niet waar te kunnen maken. Hun meest recente superheldenfilm Blue Beetle opende met slechts 25 miljoen dollar, relatief laag voor de studio.

De nieuwe premièredatum betekent ook dat de film niet meedingt naar de Oscars in 2024. In 2021 ontving Villeneuve’s eerste Dune-film tien Oscarnominaties en nam zes technische prijzen mee naar huis, waaronder cinematografie, montage en originele muziek. Het team zal voor een herhaling daarvan dus tot in ieder geval begin 2025 moeten wachten.

De beslissing om de première uit te stellen, suggereert dat Warner Bros. ervan uitgaat dat de staking nog in ieder geval tot in de herfst zal door lopen. Door dit besluit houden ze langer films achter de hand die klaar zijn voor release. Zo kunnen ze de stakingsperiode overbruggen, nu er geen werk kan worden afgerond of geproduceerd. Ook kan het optuigen van een première en bijbehorende, succesvolle publiciteitstour weken of maanden in beslag nemen, rekening houdend met de agenda’s van alle veelgevraagde sterren.

De Writers Guild of America (WGA) en SAG-AFTRA staken voor het eerst sinds 1960 weer tegelijk. Met name betere verloning, transparantie over kijkersaantallen, verloning achteraf op basis van die data en bescherming tegen Artificiële Intelligentie zijn blijvende knelpunten in de contractonderhandelingen met de Hollywoodstudio’s. Bijna vier maanden geleden legden de schrijvers hun pennen neer en toen de acteurs er in juli ook niet uitkwamen, sloten zij zich met protestborden voor de deuren van de studio’s aan.

Half augustus zijn de alliantie van Hollywoodstudio’s (AMPTP) en de schrijversvakbond weer met elkaar om de tafel gaan zitten om de onderhandelingen voort te zetten. Als dat tot een conclusie leidt – deal of geen deal – kunnen daaropvolgend ook de acteurs het gesprek over hun voorwaarden herstarten. De hernieuwde onderhandelingen lijken naar aanleiding van de statements vanuit de WGA echter stroef te verlopen, omdat ze de AMPTP er onder andere van verdenken haar 11.500 leden tegen elkaar op te zetten om eerder snel dan slim een deal te sluiten, zodat Hollywood weer als vanouds kan functioneren.